IMG_0221 (2)Mayonaise, daar hadden wij toch altijd een soort van culinair en vooral ingewikkeld idee bij. Filmpjes met een beetje van dit en een beetje van dat. Voorzichtig zus en een snufje zo. Het internet staat er vol mee. Dus voor de frietjes en de gebakken aardappelen grepen wij al snel naar de kant en klare versie. En toch was dat niet helemaal wat wij wilden. Niet alleen om de hoeveelheid onnodige suiker, maar vooral ook om de toevoegingen zoals citroenzuur, verdikkingsmiddel, zout, aroma’s, conserveermiddelen (bijvoorbeeld E202) en kleurstoffen. En dan hebben we het nog niet eens over de smaak!

Inspiratie
Gelukkig raakten wij geïnspireerd door chefkok en natuuvoedingsdeskundige Marion Pluimes. In een handomdraai toverde zij dé beste mayo ever! Ja, horen wij je denken, maar eh.. kan ik dat ook? Jazeker! Wij zijn het natuurlijk eerst zelf gaan proberen. En echt; makkelijk! Thuis werd het niet eens mayonaise genoemd, maar ‘gewoon een heerlijke saus’, aldus manlief.

Wat heb je nodig?
IMG_0061Een staafmixer en beker én goede ingrediënten. Wij kozen voor alles biologisch, vooral om de meest heerlijke smaak te krijgen.

1 ei
1 tl mosterd
Verse peper
Kruidenzout
1 el citroensap
3 dl neutrale olie (high oleic zonnebloemolie)
¼ bosje basilicum
¼ bosje munt

 

Producten
Voor het kruidenzout gebruikten wij Herbamare van A.Vogel, een 100% natuurlijke smaakmaker. Het bestaat uit zeezout en 14 verschillende verse biologische geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. Het zout is vrij van kunstmatige smaakmakers.

De olie is van groot belang. De high oleic zonnebloem olie is gemaakt van een andere zonnebloemsoort dan de olie die in de reguliere supermarkt verkocht wordt voor bijvoorbeeld frituren. De high oleic, heeft een hoog gehalte oliezuur, wat de olie stabieler maakt en daarmee beter te verhitten. Het beat een hoog gehalte linolzuur dat cholesterolverlagend werkt. De olie wordt bijvoorbeeld verkocht bij EKO Plaza en de Halm Natuurvoeding in Amstelveen, onder de naam ‘wokolie’. Check goed of het hier inderdaad om de high oleic zonnebloem olie gaat. Dat is bij het maken van de mayo vooral van belang voor de neutrale smaak! Olijfolie geeft bijvoorbeeld een hele andere (meer muffe) smaak.

FullSizeRenderHoe?

Doe het ei, de mosterd, peper, kruidenzout en citroensap in een maatbeker

Vul dat aan tot 3 dl met de olie

Zet de staafmixer er in, zet aan, houdt iets schuin en haal vervolgens langzaam recht omhoog.

Hak de kruiden fijn en voeg toe.

 

 

Tips
Je kunt uiteraard variëren met de kruiden. Let op; bij gebruik van de verse kruiden moet de mayo die dag op qua houdbaarheid. Onze ervaring is dat dat makkelijk lukt!

De mayonaise is zalig bij de barbecue; voor vlees of groenten. Ook geweldig bij een frisse bietensalade. Of bij heerlijke frietjes.

Smakelijk!

 

Bron recept: Opleiding Natuurvoedingsadviseur (Sonnevelt Opleidingen)