Groentemuffins.

IMG_9580 (2)Het grootste voordeel van deze heerlijke muffins? De ‘lastige eters’ in je gezin, die zullen dit lekker oppeuzelen; je hebt amper door dat de broccoli er in zit en de tomaatjes geven een zalig frisse smaak. Hoe lastiger je eters, hoe kleiner je de groenten maakt.

Dit gerecht leent zich ook uitstekend voor snel een gezonde hap. In 40 minuten is het klaar. Op elk moment van de dag zijn ze zalig! Voor diner, lunch of ontbijt! Als je ze als ontbijt wilt, dan kun je ze gewoon al de avond ervoor maken. Dan hoef je namelijk niet heeel vroeg uit bed én de muffins smaken koud uitstekend!!

 

Wat nodig?

Voor 6 muffins gebruik je:

  • 6 Bio eieren
  • 150 gram broccoli
  • 12 (gekleurde) cherrytomaatjes
  • 100 gram geraspte jonge kaas
  • 50 gr zachte geitenkaas
  • Reepje kombu
  • Verse zwarte peper

Nu horen wij een aantal van jullie denken… eh.. wat is kombu dan? Kombu is gedroogd zeewier, verkrijgbaar in de toko en een uitermate goede natuurlijke bron van jodium. Kun je het niet vinden? Laat het zout dan gewoon achterwege. Volwassenen kunnen altijd wat Keltisch zeezout toevoegen na het bakken.

Wat doen?

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Maak roosjes van de broccoli en snijd stengel in stukjes
  • Stoom in 5 tot 7 minuten de broccoli met het reepje kombu beetgaar.
  • Haal het reepje kombu er vervolgens uit.
  • Mix de broccoli met de eieren, de geraspte kaas, peper en zout in een mengkom
  • Bedek de vormpjes met bakpapier.
  • Giet ze voor ongeveer 3/4 vol.
  • Snijd dan de tomaatjes door de helft en verdeel deze over de vormpjes.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en verdeel deze ook.
  • Zet de vormpjes vervolgens in de oven en bak ze in zo’n 25 tot 30 minuten gaar.
  • Check af en toe even, en zet je oven wat zachter als ze te snel verkleuren.
  • Als ze klaar zijn haal je ze met bakpapier en al uit de vormpjes en laat je ze even 5 minuten afkoelen zodat je ze daarna makkelijk uit het bakpapier kunt halen.

IMG_9581 (2)

En… het is super makkelijk, lekker en je krijgt eenvoudig lekker veel groenten binnen!

Lunchbox

Dit gerecht kun je ook goed meegeven als onderdeel van de lunchbox van je kind;

  • pak 1 groentemuffin in een fleurig servetje. 
  • Een beker volle melk met gekleurd rietje
  • Appel in stukjes met kaneel
  • Wortel.

Deze lunchbox bevat veel groenten en fruit. De diverse kleuren voor diverse voedingsstoffen en voor de aantrekkelijkheid. Zo smult het makkelijk weg! We zijn er wel van uit gegaan dat het kind in de ochtend granen tot zich genomen heeft, bijvoorbeeld door boterhammen of havermoutpap.

Wij hebben gekozen om verse ingredienten te gebruiken (en geen geraffineerd of chemisch geconserveerd voedsel). Zo wordt het (kinder) lijf zo min mogelijk belast en zoveel mogelijk gevoed.

En ook voor de volwassenen geldt: De broccoli bevat o.a. anti-oxidanten, vitamine C, vitamine K, diverse B vitamines. C en B voor energielevel, concentratie en ontwikkeling hersenen.

IMG_9582 (2)

Tips voor de bereiding:

  • Voor de jongere kinderen kan het broccolimengsel fijner gesneden worden (of met staafmixer als het hele moeilijke eters zijn, dan krijg je er toch groenten ‘in’) dan voor de oudere.
  • Varieer ook met de verhouding koekaas en geitenkaas, naar gelang de smaakontwikkeling van het kind (geitenkaas is vaak sterker van smaak dan koekaas)
  • Hoewel door het verhitten van dit gerecht een deel van de vitaminen minder sterk werken, is hier toch voor gekozen, omdat een kind in deze leeftijd meer groenten nodig heeft dan gemiddeld genomen in een hoofdmaaltijd tot zich krijgt. In ieder geval wordt de broccoli gestoomd ipv gekookt voor meer behoud van vitamine C.
  • Het reepje kombu is her te gebruiken. Gewoon op een schoteltje leggen en een volgende keer weer gebruiken als je groenten stoomt of kookt.

Zo schrijvend loopt het water ons al weer in de mond. Het wordt tijd om dit recept weer eens te maken. Smakelijk in ieder geval!

 

Inspiratiebron: www.mamafamily.nl, opleidingsmap Natuurvoedingsadviseur (Sonneveltopleidingen), Marion Pluimesl (docent Sonneveltopleidingen en eigenaar de groene kookacademie).