choco Nigella (2)Wil jij een geweldige taart, eenvoudig te maken, goddelijke smaak én groots effect als je hem op tafel zet? Dan is dit je taart!

Als je hem ziet, ruikt én proeft, kun je bijna niet geloven dat het zo eenvoudig te maken is.  Deze chocotaart heeft een goddelijke smaak, gemaakt van 70% cacao, pure liefde!

Wij zijn fan van heerlijk eten, puur, vers, eerlijk en biologisch. En eten dat goed is om je hormonen in balans te brengen. Deze taart hoort bij een groot deel van deze wensenlijst.

Het mooie is dat je voor deze taart géén mixer nodig hebt. Wel een oven. En een voorraadje ingrediënten, maar geloof ons, dat is de moeite waard!

Eenmaal deze taart geproefd wil je hem echt bij je volgende etentje op tafel zetten. Of uitdelen!

Het recept vonden we in het boek “Simply Nigella”. Echt, als je in de boekenwinkel staat, een boek pakt, dit open slaat en dan die taart ziet…

 

Dan kun je toch niet anders dan het boek kopen? De ondertitel: licht en luxe – feel good. Nou geloof ons; van licht is in dit recept geen sprake, van luxe en feel good absoluut!

Wij maakten er onze eigen versie van, met zo veel mogelijk natuurlijke, biologische en pure producten. In plaats van basterdsuiker kun je palmsuiker (gewoon te koop in de supermarkt) of bijvoorbeeld kokossuiker gebruiken. Je krijgt dan wel een iets minder donkere kleur, de laag chocolade wordt waarschijnlijk minder hard. Het voordeel is dat kokossuiker een lagere glycemische lading heeft dan basterdsuiker en rijk is aan magnesium, kalium, ijzer en zink. Andere mogelijkheden zijn ahornsiroop of agavesiroop. Wij hebben dat nog niet uitgeprobeerd, dat bewaren we voor een volgende keer.

In plaats van tarwebloem gebruikten we tarwemeel (geen goede reden, behalve dat dat in huis was en we geen zin hadden om s ’avonds laat nog naar de supermarkt te rijden). Voor deze taart hebben we de biologische extra vierge kokosolie gebruikt (niet de ontgeurde kokosolie). Dit geeft de taart en het glazuur zo’n volle smaak en zachtheid. En uiteraard kan de rauwe cacaopoeder niet ontbreken.

Wat heb je nodig? 
Een hete lucht oven
Sauspannetje
Ronde springvorm 24 cm
Bakpapier
Mengkom
Schaal
Vork en spatel. 
Voor het glazuur:
60 ml koud water
75 gram kokoscreme (santen)
50 gram donkere basterdsuiker
1 ½ theelepel instant espressopoeder
1 ½ eetlepel rauwe cacaopoeder
150 gram pure chocolade (min. 70%) fijn gehakt.
Voor de taart:
225 gram tarwemeel
1 ½ theelepel baking soda
½ theelepel fijn zout
1 ½ theelepel instant espressopoeder
75 gram rauwe cacaopoeder
300 gram donkere basterdsuiker
375 ml heet water
75 gram kokosolie in vaste vorm
1 ½ theelepel witte wijn azijn

Vitaal&Co_Goddelijke chocotaart compilatie

De stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe alle ingrediënten voor het glazuur behalve de chocolade in het sauspannetje en laat het oplossen. Draai het vuur uit. Voeg de fijngehakte choco toe en dompel de chocolade onder. Laat dit 1 minuut staan en klop het tot een donker glanzend glazuur. Laat afkoelen (dit duurt net zo lang tot de taart klaar is). En roer af en toe door.
  3. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  4. Doe het meel, baking soda, zout, espressopoeder en cacaopoeder in een kom en meng.
  5. Pak een schaal en meng hier de suiker, water, kokosolie en azijn in tot de kokosolie is gesmolten.
  6. Dat mengsel roer je door de droge ingrediënten.
  7. Schenk het beslag in de beklede springvorm en bak het 35 minuten in de oven.
  8. Zet de taart daarna in de vorm op een rooster en laat afkoelen.
  9. Roer het glazuur nog een keer door en giet het op de taart (die nog steeds in de springvorm zit). Strijk het eventueel met een spatel uit. Garneren kan met alles wat je lekker vindt.
  10. En dan het allermoeilijkste… wacht 30 minuten voor je de taart aansnijdt!
Tip: 
Je kunt de taart vooraf maken en invriezen (zonder glazuur), blijft drie maanden goed. 
Laat de taart in 3 uur ontdooien op een rooster.

Wij vonden de taart het allerlekkerst na een nachtje afgedekt in de koelkast. 
Heerlijk met verse slagroom. 

Je kunt de taart ook bij kamertemperatuur bewaren onder de taartstolp. 
Dan blijft de taart vijf dagen goed. 

Wij schatten in dat je dat niet redt!

Geniet lekker!