Je hart volgen. Hoe doe je dat? Wat is dat eigenlijk? Veel mensen denken aan ‘je passie vinden’. Het antwoord op al je vragen. Zo hebben wij ons hart gevolgd in de opleidingen die wij volgden. Dapper? Jazeker. Ons bedrijf opzetten. Investeren. Elke stap weer. Ontwikkelen, iets nieuws organiseren. En soms er achter komen dat het het toch niet helemaal is. Dat het niet past bij het goede gevoel. Bij wat écht van belang is.  

Als vitaliteitscoaches uiten wij maar al te vaak; doe wat goed voelt! Maak verbinding met wie je echt bent en doe wat jij wilt! Dus dat doen we ook. Al hebben ook wij daar moed voor nodig. Want wat als je hardop zegt wat je wilt en de ander vindt jou maar gek? Raar? Of dat wat wij helemaal geweldig vinden slaat helemaal niet aan bij de ander? Dan doen we het toch:-).

 Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen…(David Dewulf)

En hoe kun je dat dan doen? Wij hebben zes tips voor je om je hart te volgen:

 

Tip 1: Dapper doen

Je hart volgen leert je om je wat minder aan te trekken van de mening of verwachtingen van anderen. Het leert je ook om tegenslagen te overwinnen. Om na het vallen weer op te staan. Dat wat diep in jou leeft, is meestal nét iets anders (of héél veel) dan jouw omgeving doet, vindt of verwacht. Je hart volgen kan dus spannend en avontuurlijk zijn. En hoe meer je gaat denken, hoe meer blokkades er opgeworpen worden. Argumenten om niet dat te doen wat je diep in je hart zo graag wilt. Die wereldreis maken, Je baan in de sales opgeven om dat strandtentje te gaan runnen of eindelijk die ander eens écht jouw waarheid te vertellen.

‘Het is onmogelijk’ zei trotsimg_0048

‘Het is riskant’ zei ervaring

‘Het is zinloos’ zei het verstand

‘Geef het een kans’ fluisterde het hart

–        Onbekend –

Tip 2: Ga voor groei

Je hart volgen zal je ook doen groeien. Elke keer dat je het lef gehad hebt, te vertrouwen op je gevoel. Probeer de zekerheid en de gewoonte los te laten. En focus op jouw groei. Gaat het altijd goed? Nee. Niet als in; dat het altijd fijn uitpakt. En toch.. negen van de tien keer blijkt uiteindelijk jouw onderbuik gevoel voor jou het beste te zijn. En dat is waar het om draait. Jij.

Tip 3: Ga uit je hoofd en in je gevoel

Er zijn verschillende richtingaanwijzers van je gevoel. Je kent het vast wel. img_5409-2Op moment dat je helemaal lekker in je vel zit, ontspannen, leuke dingen doet, daar waar je in vol enthousiasme of opperste concentratie volledig de tijd vergeet. Dan zit je op het juiste spoor. Als je dan een moment neemt om stil je staan, dan voel je, dan weet je wat je te doen staat. Dan zijn al je beperkende overtuigingen in niemandsland. Dan is alles mogelijk wat jij wilt. Vind je het lastig om uit je hoofd en in je gevoel te komen? Dan is deze workshop iets voor jou. Van hoofd naar gevoel, heeft  dat consequenties? Jazeker. Juist omdat er maar met één doel rekening gehouden wordt en dat is jou gelukkig maken. Andere zaken zoals je hypotheek betalen, je familie tevreden houden of een dresscode hanteren, staan buiten spel. In real life zijn die er natuurlijk wel. Vandaar dat je hart volgen ook niet altijd even makkelijk is.


Tip 4: Zoek de stilte op

Als je alleen maar bezig bent met alles en iedereen om je heen; druk, druk, druk, dan is het heel lastig goed te voelen wat je wilt. Je aandacht ligt dan bij de buitenwereld. Om te horen wat er diep in jou leeft, zul je je aandacht naar jezelf moeten verleggen. In het nu. Zorg dat al het lawaai ook letterlijk minder wordt (je hoofd zegt al genoeg) en zoek de stilte op. Zet de tv uit, laat je telefoon thuis en ga de natuur in als het kan en wandel anders een rondje om. Breng je hoofd tot rust en kom in het hier en nu. Je kunt dan de aandacht makkelijker op jezelf vestigen en voelen wat jij wilt.

Tip 5: Je hart is een spier; trainen kan

Roept die buitenwereld nog een beetje te hard voor je? Is het lastig te weten wat je nu eigenlijk echt zelf wilt? Dan kun je ook klein beginnen! Volg je hart in dagelijkse dingen. Train jezelf om te voelen. Focus daarbij op je lichaam. Je buik is vaak een prima graadmeter. Goed besluit genomen? Dan voelt het licht en luchtig. Voel iets als een steen op je maag? Dan is je hart niet blij. Dus voel! Voel wat je wilt eten, of je wel zin hebt in dat feestje, of je een opmerking wel zo aardig vindt of het je het tv programma nu echt wel zo leuk vindt.

Tip 6: Lucht je hart

En dan begint het werk. Laat weten, horen, zien wat er in jou leeft. Zeg nee tegen die opdracht je niet wilt doen, vertel de ander dat je het spannend vindt om jezelf te laten zien, lach heel hard om die grap die niemand anders grappig vindt, zing luidkeels mee met de radio en dans midden in de kamer. Ja, leuk, maar eh.. dat is spannend horen wij je zeggen. Dat is niet erg! Dat mag. En wij weten wat je hier vervolgens voor actie op kunt ondernemen.

De Vitaal & Co gouden oefening (die bij ons héél goed werkt):

Zeg in jezelf 3x ‘Dapper doen’.

Zet beide voeten op de grond, de benen licht gebogen.

Adem in door je neus en uit door je mond. 
Terwijl je inademt zet je buik een beetje uit. Als je uitademt laat je je 
schouders zakken en laat je denkbeeldig je adem via je buik naar je 
benen de grond in stromen.

Dit doe je drie keer.

En dan.. Dapper doen! Doe je wat goed voelt. Voor jou. Jouw hart.

Neem van ons aan.. dat gaat telkens iets makkelijker. Doen wat voor jou goed voelt. Wat dat is, dat kan, mag wijzigen. Het is een dynamisch geheel. Een mens verandert, dat is oké, we zijn elke dag anders, net als het weer :-). We groeien. En hoe meer daar ruimte voor komt, hoe lekkerder je je gaat voelen.

Zodra je naar je binnenste stem gaat luisteren, wordt het leven veel aangenamer… Irene van Lippe Biesterfeld.

Wij zijn benieuwd; hoe vaak luister jij naar je hart? Welke dingen zijn écht belangrijk in jouw leven? En wat maakt het volgen van jouw hart nog lastig? We horen het graag! En helpen je te ontdekken wat jij wilt, je hart te trainen, je hart te luchten, te groeien. Ga lekker aan de slag met de oefening en laat je ons weten hoe het je vergaat?

Inspiratie bronnen; Sochicken, Wonderlijkwerken, Sonnevelt opleidingen.