Bio-Budget Meer met minder (Natasja Oehlen)Bio Budget

Wij houden van biologisch eten. En van veel goeds voor weinig. Dat is ook waar we aan denken als het boek met de titel ‘Biobudget’ voorbij komt. De kaft belooft; eindelijk helderheid over het verschil tussen biologische en reguliere voeding. Met heel veel inspiratie, volop ‘no waste’ tips en meer dan 80 recepten. Voor een biologisch en betaalbaar leven. Naar onze mening maakt de schrijfster die belofte zeker waar. In 160 pagina’s en voor € 12,50 laat Natasja Oehlen zien dat biologisch eten echt niet duur hoeft te zijn. Het is vooral een boek voor de beginnende, in biologisch voedsel geïnteresseerde vrouw. Als je voor weinig veel wilt creëren (en ook de handen uit de mouwen wil steken) is het een zeer inspirerend boekje. Met handigheidjes, Do It Yourself’s en voorraad inkoop en koken, kun je geld én tijd besparen. Een werkwijze waar één van ons zelf mee opgegroeid is en met de creatieve inslag (heerlijk om van ‘niets’ ‘iets’ te maken) veel herkenning. Wij zijn in ieder geval fan!

Een helder, rijk geïllustreerd, creatief boekje. Foto’s, tekeningen, verschillende lettertypen, grootte en kleurgebruik trekt het oog naar korte en krachtige headlines. Wel ietwat rommelig. Zo staat overal wel wat. Voordeel is dat je het boekje zomaar open kunt slaan en een handige tip kunt lezen. Nadeel is bijvoorbeeld dat recepten over het hele boekje verspreid staan. In hoofdstuk 5 staan recepten dan weer wel naar seizoen gerangschikt bijeen. Echter, de vormgeving is wel passend en aansluitend bij de doelgroep; de lezer die zelf aan de slag gaat.

Waar gaat het over

Het boek heeft 5 hoofdstukken met de volgende onderwerpen:

  • De prijs van echt voedsel; waarom goedkoop voedsel eigenlijk heel duur is en dat duur voedsel best voordelig kan zijn (eerlijke prijs).
  • Groene vingers kun je kweken: werken met groenteresten en zelf tuinieren per seizoen (puur, vers, biologisch)
  • Kook niet voor de vuilnisbak (duurzaamheid, efficiënt kopen en koken).
  • Koop voor een dubbeltje en eet voor een kwartje; creatief, minimale middelen, maximaal genieten (geld besparen, hergebruik materialen)
  • Pluk de dag, eet het seizoen; recepten (puur, vers, biologisch)

 

Overall komen de volgende onderwerpen in het boek aan bod:

  • Verschil, tips en weetjes over reguliere- en biologische voeding
  • Veel tips om efficiënt te creëren, te kweken, te kopen, te koken, bewaren (dat is dan weer minder versJ) en voor hergebruik.  

 

De essentie

Biologisch eten hoeft echt niet duur te zijn.

 

Advies Vitaal & Co

BioBudget is een boek dat Vitaal & Co zeker aanbeveelt aan mensen die willen starten met natuurvoeding. Ook voor hen die al even aan de slag zijn kan het zelf aan de slag gaan met de tips en DIY’s heel inspirerend werken. Het overzicht met de seizoensgroenten blijkt in de praktijk erg handig; je kunt zo even zien welke groente van dit seizoen is en dus vers verkrijgbaar. Voor hen die al opgegroeid zijn met slim omgaan met geld, restjes voeding en dergelijke is wellicht een en ander al bekend. En toch is ook dat in het kader van duurzaamheid weer eens goed om op te halen. De tips zijn ook voor een heel groot deel op niet-biologische voeding van toepassing.

 

Eind conclusie: Vitaal & Co beveelt het boekje Biobudget aan als inspirerend boekje vooral voor de beginnend ‘natuurvoeding enthousiasteling’; het laat zien dat (biologisch) eten echt niet duur hoeft te zijn. Wil je puur, vers, eerlijk en biologisch eten? Dan is dit boekje een aanrader!