Van hoofd naar gevoelDruk, druk, druk.

Je kent het wel, een drukke baan, gezellige vrienden, een partner of samengesteld gezin. Iedereen wil van alles van je. De dag vult zich als vanzelf. En als je dan s’ avonds laat op de bank ploft voel je pas hoe moe je bent.. En elke dag spreek je met jezelf af; morgen ga ik het anders doen; eerder naar bed, geen werk mee naar huis, minder geprikkeld reageren en ga zo maar door.

En je vraagt jezelf af; wat kan ik nu doen om aan het eind van de dag mij eens fitter te voelen?

 

Meer balans als je beide hersenhelften gebruikt

Daarvoor is het goed te weten dat je op een gewone dag meestal maar één deel van je hersenen gebruikt. De linker hersenhelft staat voor het logisch denken, je analytische vermogen en de verstandelijke functies. Dit ‘denken’ wordt in onze maatschappij vele malen meer gewaardeerd en gestimuleerd dan de rechterhersenhelft. De rechter hersenhelft gaat over je indrukken, wat je gewaar bent, je gevoel. Hiermee kun je creatieve verbanden leggen en ruimtelijke processen doorzien. Het is je intuïtie, een diep innerlijk ‘weten’. Deze hersenhelft wordt door veel mensen minder gebruikt, veelal omdat we dat in de loop der jaren hebben afgeleerd. Verbeelding en fantasie kan nog als je kind bent, maar wordt door volwassenen als minder betrouwbaar, minder praktisch en realistisch gelabeld. En dat terwijl het je de meest authentieke, betrouwbare informatie geeft die je niet kunt bedenken; je gevoel. Het meest effectief is het als je gebruik kunt maken van beide hersenhelften. En in onze hectische wereld is het dan ook van groot belang dat je meer en vaker in je gevoel komt. Een goede samenwerking tussen de hersenhelften maakt dat je flexibeler kunt omgaan met veranderingen, je meer richting kunt geven aan je handelen, vaker buiten je comfortzone durft te gaan en meer balans ervaart.

 

Leef jij vanuit je gevoel?

Om in je gevoel te komen maken we bij Vitaal & Co o.a. gebruik van invloeden uit de Rationeel Emotieve Therapie. Je leert je emoties ontdekken, wat het verschil is met je gevoel en hoe je vanuit jouw innerlijke drijfveer in het leven kunt staan. Dat wat jouw leven zin geeft. Je diepste gevoel dat echt bij jou hoort. Van alle zes de gebieden uit het vitaliteitsmodel is zingeving het krachtigste onderdeel.

 

3 concrete richtingaanwijzersIMG_5853 (2)

Zingeving, ook wel bezieling genoemd, kan ook jou als drukbezette vrouw, ‘manager’ op je werk of thuis helpen om meer vitaliteit in je leven te brengen. Er zijn drie concrete richtingaanwijzers die je vertellen of je zelf volledig leeft vanuit jouw bezieling:

  1. Je voelt blijheid en plezier. Bezieling in relatie tot Vitaliteit gaat vooral om energie. Als je heel hard gaat nadenken over een probleem, lijkt de oplossing steeds verder weg. Terwijl als je lekker even ontspannen een avondje weg bent, onder de douche staat of een nacht goed geslapen hebt, dan komen vaak de beste antwoorden.
  2. Je neemt 100% verantwoordelijkheid voor je leven. Het blijkt in de praktijk vaak lastig om de hele dag zonder oordelen te zijn naar jezelf en je omgeving. Bezielde mensen voelen zich geen slachtoffer, maar zien een tegenslag als mogelijkheid om er van te leren en er sterker uit te komen. Ook goed luisteren naar je gevoel en grenzen durven aangeven hoort bij verantwoordelijkheid nemen.
  3. Je leven verloopt moeiteloos. Je bent in de flow, alles lijkt vanzelf te gaan. Zo’n moment dat je compleet de tijd vergeet, niet meer bezig was met de omgeving. Dat is het moment dat je in contact bent met je diepste gevoel, je hart.

Door alle drukte is het soms lastig om bij dit gevoel te komen. Grote kans dat dit gevoel ook heel ver weg is. Maar troost je… het zit er wel! Het is wie jij bent, hoe jij in elkaar steekt.

Benieuwd hoe ook jij weer naar dat gevoel terug kunt gaan, van je hoofd naar je gevoel kunt komen? Dat kun je verder ontdekken in onze workshop ‘hoofd naar gevoel’.

 

Inspiratiebronnen; Stresscounseling opleidingsinformatie (Sonnevelt Opleidingen), Metacentrum, De levenscode (A. Sonnevelt) en Vitaal.Inspiratie (Vitaal & Co).