glass-1183437_960_720Wij houden wel van een feestje. Een feestje met vrienden, samen genieten, maar ook een feestje voor ons lijf. En soms heb je dat weer extra nodig na een avondje feesten. Zoeken naar balans en af en toe uit de band springen is zalig.

Speciaal voor Nederlandse Feestdagen (wanneer jij maar wilt dus), hebben wij de lekkerste, gezonde, iets minder gezonde, feestelijke én sprankelende drankjes verzameld. Smakelijk en geniet!

 

1. Bloody Orange

1 bloedsinaasappel

2 dl water

85 ml amandelmelk

30 ml room

Scheutje honing

Meng alles samen met een kwart kop ijsgruis en meng in de blender tot een gladde massa. Schenk in het glas en garneer met een reepje sinaasappelschil

 

2. Pittig sapje

½ sinaasappel

½ citroen

12 gram verse gember

¼ teentje knoflook

1 tl agavesiroop

1 snufje cayenne peper

Schenk de agavesiroop in een mooi glas en strooi de cayennepeper erin. Meng knoflook, gember, sinaasappel en citroen in blender of sapcentrifuge en schenk het sap in het glas.

Dit sapje versterkt het immuunsysteem. Je bloedsomloop krijgt een boost die ook de symptomen van griep kan bestrijden.

 

3. Zoetig sapje

4 wortels

1 rode appel

1 zoete aardappel

 

Meng alle ingrediënten in de blender of sapcentrifuge. Dit sapje zit boordevol betacaroteen en vitamine A. Het versterkt je immuunsysteem, stimuleert de hersenen en is weldadig voor je huid.

 

4. Oranje boven

5 wortels

1 appel

Stukje gember

Meng alle ingrediënten in de blender of sapcentrifuge. Wortel is rijk aan vitamine A (goed voor je ogen) en vitamine B3 (belangrijk voor het goed functioneren van je spijsvertering en je zenuwstelstel). Daarnaast bevat wortel ook een grote hoeveelheid vezels.

 

5. Oranje boven (maar dan mét alcohol)orange-1267608_960_720

75 ml Bols yoghurt likeur

45 ml Oranje bitter

1/4 sinaasappel

4 partjes sinaasappel

Meng de yoghurt likeur en Oranje bitter in een shaker met ijs. Knijp er een kwart sinaasappel in uit en shaken maar. Houd nog wel 4 sinaasappelpartjes over voor de garnering. Schenk het uit in 4 shotglaasjes en garneer met klein partje sinaasappel.

 

6. Citrusorgie

1 sinaasappel

1 grapefruit

1 stukje gember

1 citroen

1 snufje cayenne peper

1 stukje verse kurkuma

 

Lekker mixen, een pittige en frisse combi.

 

7. Fris en fruitig

1 Banaan

2 perssinaasappelen

 

Mix banaan en sinaasappelsap in de blender. Banaan voor een goed humeur en sinaasappel voor de vitamine C. Vitamine C is nodig voor een goede weerstand tegen infecties, goed voor wondgenezing, gezonde botten, tanden en bloedvaten. Hetsinaasappel is betrokken bij de vorming van collageen en hormonen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer en is een belangrijke anti-oxidant. Goed voor je gezondheid en zeker na een feestje!

 

8. Maxima Mojito

2 schepjes rietsuikers

4 partjes limoen

½ sinaasappel

2 a 3 sinaasappelschijfjes

Bruiswater

oranjebitter

 

Schep suiker met limoen in een cocktailglas, voeg sinaasappelsap en schijfjes toe. Vul het glas met crushed ice. Top af met bruiswater en oranjebitter. Garneer met een schijfje sinaasappel.

 

9. Orange Ambassador

30 ml Bols Jenever

30 ml Oranje bitter

¼ Sinaasappel

45 ml cranberry sap

Spiraal van sinaasappel

Gebruik als glas een chique champagne coupe glas en een shaker met ijs. Meng de jenever, oranje bitter, sinaasappelsap en cranberry sap. Shaken in een shaker met ijs en uitgieten in je glas. Je garneert de Orange Ambassador met een sierlijke sinaasappel spiraal.

 

10. Royal Orange

30 ml Oranje bitter

30 ml Amaretto ¼ sinaasappel

45 ml Prosecco

30 ml Bruiswater

Sinaasappel spiraal

Deze cocktail is afgeleid van de Aperol. In dit geval is de Aperol vervangen door Oranje Bitter. Gebruik een wijnglas voor de helft gevuld met ijs. Begin met verse sinaasappelsap, oranje bitter, amaretto, prosecco en dan het bruiswater. Even voorzichtig roeren. Tot slot garneren met een sierlijke sinaasappel spiraal in het wijnglas.

 

Inspiratiebronnen: 365 cocktails, groene sapjes, groen is geweldig, www.cocktailicious, de natuurlijke gezondheidswijzer (de Lint) en de keuken van Vitaal & Co.